ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ



GTranslate

Greek English

Υβρίδια: στα όρια της τέχνης και Τεχνολογίας

Το τμήμα Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής με multimedia Α? εξάμηνο πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη διαδραστική έκθεση «Υβρίδια: στα όρια της τέχνης και Τεχνολογίας» που φιλοξενείται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να έρθουν οι σπουδαστές σε επαφή, να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τεχνολογίες που συνίστανται από hardware, software και από ζωντανούς οργανισμούς, να εμπνευστούν αλλά και να προβληματιστούν πάνω στη σχέση μας με τα δίκτυα που μας περιβάλλουν αλλά και σε κρίσιμα από πολιτιστική άποψη ζητήματα τα οποία μας καλούν να σκεφτούμε πάνω στην τεχνο-ανθρώπινη κατάστασή μας.

Η έκθεση της ArsElectronicaLinzπροβάλλει 16 ξεχωριστές εκδηλώσεις ταξινομημένες σε 3 θεματικές κατηγορίες: Υβριδικές πραγματικότητες, Ανθρωπότητα και Ουτοπία, HybridRemixed.

Ενδεικτικά κάποια από τα έργα με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι σπουδαστές είναι το διαδραστικό έργο SocialSoul των LaurenMcCarthy & KyleMcDonaldμε το οποίο «κοιτάξανε» μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις onlineπλατφόρμες και σε αλγόριθμους που ελέγχονται από  υπολογιστές, το έργο LoopholeforAll του PaoloCirio το οποίο έχει στο επίκεντρό του τα δεδομένα, την αξία τους και τη διαφάνειά τους, το έργο ThirdQuarterlyReportτης ManuLiksch το οποίο ερευνά τι είδους κοινωνικό κεφάλαιο μπορεί να επιστρέψει στην κοινωνία όταν το αποκαλούμενο Ίντερνετ των Πραγμάτων υπόσχεται μία «έξυπνη πόλη» αλλά αυτό που πραγματικά κρύβεται από πίσω του είναι μια τεράστια εταιρεία.

Στη συνέχεια οι σπουδαστές παρακολούθησαν την ομιλία της Κυριακής Γονή: «Μονάδες και Μηδενικά: Μνήμη και Λήθη στο Διαδίκτυο» με κεντρικό άξονα το Διαδίκτυο ως μορφή συλλογικής μνήμης, ως μηχανισμός παρακολούθησης και ως παλίμψηστο κοινών εμπειριών.  

Τέλος οι σπουδαστές άφησαν και οι ίδιοι το αποτύπωμά τους σε έργο με τη μορφή της σκιάς τους που επικολλήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένους πίνακες.

Πολύ ευχάριστος χώρος, πολύ πρωτότυπη έκθεση.

~Γιάννης Νικίδης

Ήταν πολύ ενδιαφέρον, περάσαμε πολύ ωραία.

~Χρήστος Καραμέσιος

Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, μακάρι να γινόταν συχνότερα τέτοιες πρωτοβουλίες.

~Σπύρος Φώτης

Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Ολόκληρη η έκθεση ήταν καταπληκτική.

~Γιώργος Σιδηράς

Κάποιος βρήκε συναρπαστικό (σημ. στη διάρκεια της ομιλίας) το 2016 ότι η Google ξέρει τι ψάχνεις? τέλειο!!

~Κώστας Ολύμπιος

Ήταν κάτι πολύ συναρπαστικό, πέρασα πολύ ωραία.

~Αντώνης Βασιλείου